řešení
Moderní technologie sběru dat v terénu
Letecká fotogrammetrie na SD Chomutov, a.s., Doly Bílina
Ukládání dat do relačních databází
GPK - Globální pasport komunikací

GPK - Globální pasport komunikací

David Pěcha, Libor Mikloš, MAPSTEEL s.r.o.

Úvod – o společnosti MAPSTEEL s.r.o.

Nejvýznamnějším předmětem činnosti společnosti MAPSTEEL s.r.o. je komplexní zpracování návrhu managementu údržby z tzv. pasportů topografickým mapováním s využitím moderních metod dálkového průzkumu země a geoinformačních technologií. Specializujeme se na zpracování pasportů komunikací, zeleně, elektrovodů, majetku apod. Výstupy pak slouží jako podklad pro efektivní plánování managementu údržby a následnou kontrolu prací.

MAPSTEEL s.r.o dále zajišťuje uživatelskou podporu a vývoj systému GPK (Globální pasport komunikací). Systém GPK vyvíjený společností MAPSTEEL s.r.o. využívají pracovníci Ředitelství silnic a dálnic, Správy Ostrava již od roku 2006.

GPK

globální pasport komunikací

globální pasport komunikací

GPK je informační systém, který jednoduše pomáhá:

Použitá technologie

Základem pro vytvoření pasportu komunikací je venkovní sběr dat. Kombinací leteckých snímků, katastrálních podkladů a topografického mapování s využitím laserových dálkoměrů a GPS je zajištěna dostatečná přesnost grafických výstupů. Fotodokumentace, videodokumentace ve vysokém rozlišení s lokalizací GPS, kvantifikace a popis technických silničních objektů a doprovodné zeleně dotvářejí reálný obraz skutečného stavu. S pasportem se pak pracuje v grafickém prostředí GIS aplikace TopoL xT, který obsahuje silné nástroje pro práci v GIS. Pasportizační nástroje jsou součástí systému aplikace TopoL a dotvářejí tak uživatelský komfort a exponenciálně zvyšují užitnou hodnotu systému. Např. Logické operace, virtuální propojení grafických dat a databází jsou základem pro tvorbu formulářových a tabelárních sestav.

Zobrazení datových sad GPK v PDA s lokalizací GPS, dále pak nadstavba KATASTR pracuje s popisnými i grafickými daty KN (hromadná identifikace vlastníků, tisk LV apod.). Standardem je i připojení dat prostřednictvím internetových WMS služeb (připojení k datům ČÚZK, CENIA,…). Velice silným a oblíbeným nástrojem je tzv. plošná kalkulace, která umí pomoci vybraného polygonu na daném území přesně spočítat např. spotřebu nátěrové hmoty pro vodorovné dopravní značení.

detail dopravní svislé značky

detail dopravní svislé značky

Cíle projektu

Výsledkem je modulární systém GPK, který je příkladem ideální konfrontace potřeb zákazníka s vývojáři systému aplikujících možnosti geoinformačních technologií v praxi. Na vývoj IT technologií systém GPK spolu s programem Topol pružně reaguje a jeho uplatnění při mobilním sběru dat je samozřejmostí. David Pěcha, jako jeden ze spoluautorů projektu, říká, že při vývoji informačních systémů je jejich hlavním cílem nabídnout zákazníkům chytré a uživatelsky příjemné řešení a věří, že díky spolupráci s Topol software s. r. o. se jim to bude dařit i nadále.

Na závěr

Proč právě využívat systém GPK?